Omgaan met druk van tijd, werk of persoonlijke situatie
grip op emoties, grip op gedrag, grip op het leven
Té lang en teveel stress, kan op termijn burn out veroorzaken. Burn out ontstaat niet van dag op dag, maar is het eindstadium van een proces waarin langdurige overbelasting en stress leiden tot uitputting, zowel mentaal als emotioneel. In de laatste 20 jaar is het aantal mensen dat zich ziekmeldt met burn out met meer twintig keer toegenomen. Daarbij neemt de gemiddelde leeftijd waarop mensen opgebrand raken steeds verder af, en is in de afgelopen periode van 50 jaar naar 32 jaar gekelderd. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.
Burn out wordt intussen niet meer aan alléén werk toegeschreven. Overbelasting op alle domeinen van het leven kan uitputting en burn out veroorzaken. Heb jij ook last van stress, spanningsklachten of voel je je opgebrand? Meld je dan bij de bedrijfsarts of meld je aan voor een korte en effectieve behandeling om de energiebalans te herstellen en grip op het leven terug te krijgen.
Leren sturen op energiebronnen en managen van stress zorgt voor een positieve energiebalans en geluk in werk en privé
Werkdruk, tijdsdruk, prestatiedruk... allemaal vormen van werkstress waar mensen dagelijks last van kunnen hebben. Stress wordt ervaren wanneer mensen iets niet kunnen of niet willen, maar het toch moeten. Of dit nu van henzelf moet of van anderen, zoals de manager, de partner, de klant, maakt daarin niets uit. Daarom zegt iedereen die overspannen of opgebrand is hetzelfde, namelijk dat ze maar één ding willen: "even niets moeten". Eenmaal in de burn out, voelt alles dan ook als teveel. Zelfs kleine, alledaagse taken zoals boodschappen, stofzuigen of de administratie doen, kunnen voelen als hoge bergen waartegen wordt opgezien.
Als de eisen van een situatie groter zijn dan onze mogelijkheden om eraan te voldoen, ontstaat het gevoel van onmacht. Bij werkstress gaat dit precies zo. Niet het werk zelf is het probleem, maar wel als de hoeveelheid werk niet past in de hoeveelheid tijd, middelen of mogelijkheden. Als de taak wel gedaan moet worden, terwijl daar eigenlijk geen ruimte voor is.
Hoewel we stress kunnen ervaren op alle levensgebieden die eisen aan ons stellen, is de werkplek een veelgehoorde plaats waar stress wordt ervaren. De voetballer die van elf meter 'moet' scoren, de deadline die gehaald 'moet' worden, de bedden in het verpleeghuis die nog 'moeten' worden verschoond. Onze werkplek stelt eisen aan ons, en de wijze waarop wij aan die eisen kunnen beantwoorden, bepaalt hoe wij ons daar bij zullen voelen.
Als de eisen en de mogelijkheden niet op elkaar aansluiten, kun je twee dingen doen. Je kunt de werksituatie aanpakken en de eisen van het werk proberen te veranderen, óf je kunt de eisen die je aan jezelf stelt onder de loep nemen. Beide is belangrijk, maar de meeste invloed heb je over de wijze waarop jezelf denk en kijkt naar jezelf en je werk.
Als je te maken hebt met spanningsklachten, voelt alles als een race waar je steeds harder moet rennen om niet ingehaald te worden. Leer op een andere, meer ontspannen manier met situaties om te gaan.
Mindfulness is een methode en een levenshouding waarin stress geen kans krijgt om te groeien. Leer technieken voor rust en balans, waarbij aandacht en acceptatie centraal staan.
Een burn out is een harde wake up call. Leer een andere manier van denken, voelen en handelen om de spiraal naar boven te vinden. De top is pas het begin. Verrijs als een Fenix uit de as van je burn out.